Karhut

Karhut
Karhuja Espalla tai ainakin lähellä

keskiviikko 31. elokuuta 2011

AR Case 10. Word Lens

Word Lens sovellus kääntää vieraskielisen tekstin automaattisesti kun sitä kuvaa kännykän kameralla. Sovellus toimii ilman internetyhteyttä mikä tekee siitä hyvin käyttökelpoisen ulkomailla matkatessa.

Lisätietoa tästä:
Word Lens

AR Case 9. AR aikaikkuna

Screeni jonka avulla voi tarkastella kohdetta sellaisena kuin se aikaisemmin oli olemassa. Mahdollistaa tuhoutuneiden rakennusten näkemisen niiden oikeilla paikoilla.

Lisätietoa tästä:
Abbaye de Cluny

AR Informaationäyttö

Screeni jonka päällä olevan kameran eteen viety esite herää eloon. Visualisoi staattiset paperiesitteet ja mahdollistaa esimerkiksi eläinten piirteiden hahmottamisen monipuolisemmin.

Sea Lab Redondo Beach

AR Case 7. Broadcastr

Google Mapsiin kytketty audiosovellus. Kolmen minuutin mittaisia minitarinoita jotka kytkeytyvät käyttäjän sijaintiin.

Lisätietoa tästä:
Broadcastr

AR Case 6. AR Museo-opas

British Museumin augmented reality opas. Museoon sijoitetut QR-koodit tuovat kännykän näytölle lisätietoa näyttelytiloista ja kohteista.

Lisätietoa tästä:
British Museum AR

AR Case 5. Discover Hong Kong AR

Hong Kongin matkailun ja Cathay Pacificin yhteistyössä toteuttama kaupunkiopas.

Listätietoa tästä:
Discover Hong Kong AR

AR Case 4. Hypercities

Karttapohjan päälle valittujen lisätasojen avulla mahdollista suunnistaa esimerkiksi Berliinin muuria pitkin tai tutkailla reaaliaikaisesti ympäristön Twitter viestejä.

Lisätietoa tästä:
Hypercities

AR Case 3. Tuscany+

Toscanaan lisättyä todellisuutta tuottava sovellus. Ravintoloiden, majoitusvaihtoehtojen ja nähtävyyksien löytäminen on entistä helpompaa.

Lisätietoa tästä:
http://www.youtube.com/watch?v=czJRmaTVGHs



AR Case 2. CPH Copenhagen Airport

Kööpenhaminan lentokentällä voi suunnistaa augmented reality sovelluksen avulla. Esimerkiksi matkan pituus lähtöportille on  helppo selvittää tällä. Sovellus toimii maksutta lentokentän WiFin avulla.

Lisätietoa tästä:
http://www.cph.dk/cph/uk/main/flight+timetables/cph+mobile/description+of+app



AR Case 1. Streetmuseum

Lontoossa historiallista arkistoissa pölyttymässä olleita kuvia voidaan tarkastella augmented reality sovelluksen avulla oikeassa ympäristössä.

Tästä pääset näkemään kuinka homma toimii käytännössä:
http://www.youtube.com/watch?v=qSfATEZiUYo

maanantai 29. elokuuta 2011

Augmented Reality teemapäivä

Matkailukokemus muokkautuu kolmiulotteiseksi

Augmented Reality  eli lisätty todellisuus on kovaa vauhtia tulossa laajentamaan matkailijakokemusta.
HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun Haagan toimipiste järjestää 18.10.2011 Augmented Reality teemapäivän matkailualan toimijoille. Päivän aikana esitellään uuden menetelmän mahdollisuuksia matkailun kehittämisessä.

Lisätietoja facebookissa: Augmented Reality on todellisuutta


torstai 4. elokuuta 2011

Augmented reality perusteet


Päästäksesi tutustumaan augmented reality sovelluksiin ja niiden käyttöön tulee sinun tietää ainakin seuraavat termit ja hankkia ohjelma jonka avulla sovelluksia voi tarkastella. Alla lyhyt kuvaus perusteista. 

Augmented Reality (AR): Laajennettu todellisuus. Reaaliaikaiseen näkymään upotettujen kolmiulotteisten objektien avulla tuotettu informaatio, jota voidaan tarkastella esimerkiksi puhelimen näytöllä.

Augmented Reality selaimet: Jotta AR sovelluksia ja sisältöä voi lukea tarvitaan laite jossa on kamera, GPS-paikannus, kompassi ja internetyhteys. Tämän lisäksi puhelimesta tai esimerkiksi iPad 2:sta tulee käynnistää selain, joka osaa etsiä AR objekteja kuvattavasta maisemasta. Tällaisia selaimia ovat esimerkiksi Layar, Wikitude ja Junaio.

Layar selain mahdollistaa kolmansien osapuolten tekemien tasojen näkymisen. Selaimen valikosta voidaan valita haku toiminnolla vaikkapa ravintolat 1 kilometrin säteellä. Puhelimen ruudulle ilmestyy reaaliaikainen näkymä siitä mihin kamera kuvaa ja kuvassa on lisäksi ravintoloiden nimet niillä paikoilla missä ne sijaitsevat oikeassa ympäristössä.

Layarin voit ladata tästä: lataa Layar

Wikitude tarjoaa AR-selaimen lisäksi navigointipalvelun. Tavallisesta karttapohjaisesta navigoinnista se eroaa tuottamalla live-kuvaa tiestä jonka päälle on lisätty AR tekniikalla suuntanuolet, etäisyydet ja muut navigaattoreista tutut sovellukset.

Wikituden voit ladata tästä: lataa Wikitude

copyright: Wikitude

QR-koodi: Quick Response, eli kaksiulotteinen viivakoodi jonka sisältö on mahdollista avata nopeasti lukulaitteella, kuten kännykällä. QR-koodeja käytetään yhä enemmän mainoksissa ja muussa tiedonvälityksessä, jossa pieneen tilaan halutaan saada mahdollisimman paljon lisätietoa.
Olet varmasti nähnyt oheisia lappuja seinissä, mainoksissa, tuoteteksteissä tai lehdissä. Lukemalla koodin puhelimeen ilmestyy teksti tai linkki johon julkaisija haluaa sinut viedä. 
  
                                                     copyright: akaalias

Yllä olevat koodit voi lukea hankkimalla puhelimeesi soveltuvan ilmaisohjelman alla olevista linkeistä.
Android – QR Droid Private: lataa Android laitteeseen
iPhone – QR reader for iPhone: lataa iPhoneen
Symbian – Mobiletag Qrcode Scanner: lataa Nokiaan


tiistai 2. elokuuta 2011

Augmented reality ja julkiset infoscreenit



Matkailijoille suunnatut julkiset näytöt ovat hieno keksintö. Valitettavasti niiden käyttö ei ole lähelläkään sitä tasoa, johon nykyteknologian avulla on potentiaalia. Tällä hetkellä näytöistä voidaan selvittää lähialueen tietoja kuten aukioloaikoja, nähdä kuvia kohteista ja alueen kartta. Aika vähän mielestäni. 

Mitäpä jos näyttöjä voisi käännellä eri suuntiin ja ruudusta voisi katsella maisemaa reaaliaikaisesti. Maisemaan olisi upotettu erilaisia elementtejä, joiden avulla silmällä nähtävään maisemaan ilmestyisi muuta tietoa. 

Otetaan esimerkiksi Tanskalainen pariskunta Julie ja Morten. He ovat kiinnostuneet suomalaisesta muotoilusta ja tulleet Helsinki World Design Capital vuoden innoittamina viikonloppuvisiitille. Espan puistossa he törmäävät isoon näyttötauluun. He huomaavat heti aloitusikkunasta, että siitä voi etsiä WDC:ssa osallisina olevia asioita.

Morten koskettaa näyttöä ja ruudulle ilmestyy reaaliaikaista kuvaa siitä mitä näytön takana on. Ruudulla leijuu symboleina Design Districtiin kuuluvien liikkeiden ja kohteiden logot. Kääntäessään näyttöä he huomaavat logojen vaihtuvan sitä mukaa kun ilmansuunta muuttuu. Pian he huomaavat, että Artekin logo ilmestyy näytölle. Logoa hipaisemalla siitä ilmestyy perustiedot ja mahdolliset kampanjatiedot. Tiedoista voi valita myös kohdan ”vie minut tänne”, jolloin ruudulle ilmestyy kartta jonka lähtöpisteenä on kyseinen näyttöpääte ja tutulle Google Maps pohjalle ilmestyy reitti kohteeseen. 

Morten ja Julie ovat innoissaan tapahtuneesta. He huomaavat myös että ”Show me WDC” sovelluksen voi ladata ilmaiseksi myös iPhoneen, jolloin he tietävät aina missä heitä kiinnostavat kohteet sijaitsevat. Lähtiessään kotiin he antavat palautetta josta ilmenee heidän tyytyväisyytensä siihen, että heitä kiinnostavat kohteet oli helppo löytää kaiken muun seasta.